Tutoriale rreth redaktimit në Wikipedia, Wikidata dhe Wikimedia Commons

Problem me zërin apo kamerën gjatë kyçjes në puntoritë tona me Google Chrome?

Jitsi: Gabim (error) në marrjen e lejes së mikrofonit/kamerës në Google Chrome Nëse po përpiqeni të përdorni mikrofonin ose kamerën tuaj në Jitsi dhe nuk mundeni dhe po shihni një gabim me lejimin e mikrofonit si më poshtë: Vazhdoni me hapat e mëposhtëm për ta rregulluar atë: Hapi 1: Klikoni në ikonën e dryrit dhe […]

Si mund të shtoj një foto në Wikimedia Commons duke përdorur telefonin tim?

Këtë e bëni me aplikacionin Wikimedia Commons Mobile për Android. Më poshtë shpjegojmë se si të instaloni aplikacionin dhe si të shtoni lehtësisht një foto. Shkoni në dyqanin Google Play në telefonin tuaj (ose skanoni kodin QR më poshtë) Në fushën e kërkimit, shkruani ‘Aplikacioni Wikimedia Commons’. Do ta shihni aplikacionin me logon e Wikimedia […]

Si mund të shkruaj një artikull për organizatën time?

Mos e bëj (konflikt interesi)! Në parim, shkrimi i një artikulli për organizatën tuaj shihet si konflikt interesi. Kjo shkel konventën që artikujt e Wikipedia duhet të jenë sa më neutralë që të jetë e mundur. Prandaj është gjithmonë më mirë nëse dikush që nuk është i përfshirë drejtpërdrejt me organizatën tuaj të shkruajë një […]

Si mund të krijoj një llogari në Wikipedia?

Shkoni në Wikipedia Shqip: http://sq.wikipedia.org Klikoni në lidhjen “Krijo llogari” në krye të djathtë të ekranit.   Do të shihni ekranin e regjistrimit. Zgjidhni një emër përdoruesi: mund të jetë emri juaj ose një pseudonim. Më poshtë janë disa këshilla se cilin emër të zgjidhni! Zgjidh nje fjalekalim Rivendosni fjalekalimin Shkruani adresën tuaj të emailit. […]

Si mund të hyj në llogarinë time në Wikipedia?

Hyni në Wikipedia Shkoni në sq.wikipedia.org Klikoni në ‘hyni’ lart djathtas. Shkruani emrin tuaj të përdoruesit. Futni fjalëkalimin tuaj. Dëshironi që faqja ta mbajë mend këtë informacion? Shënoni kutinë ‘Mbamë të futur në llogari’. Klikoni në butonin blu ‘hyni’.   Tani jeni në faqen tuaj personale. Do të shihni që jeni brenda, sepse emri juaj […]

Si mund t’i shtoj një burim informacionit në Wikipedia?

Shtoni një burim në Wikipedia Ja se si t’i shtoni një burim informacionit në Wikipedia. Shkoni te artikulli ku dëshironi të shtoni një burim: Klikoni në butonin ‘Redakto’. Do të filloni redaktimin. Vendoseni kursorin në fund të fjalisë ku dëshironi të futni burimin. Klikoni në butonin ‘Citoni’. Do të shihni një ekran “Shtoni një citim”. […]

Si funksionon ndërfaqja e Wikipedia-s?

Ajo që shkruani është ajo që shihni Ndërfaqja e Wikipedia-s është e ngjashme me Word-in dhe programet e tjera të përpunimit të fjalëve. Ne e quajmë ndërfaqen Visual Word Processor, dhe është një redaktues “Ajo që shihni është ajo që merrni (WYSIWYG)”. Kjo do të thotë që ndërfaqja duket si faqja përfundimtare e Wikipedia-s. Klikoni […]

Kush është në krye të Wikipedia-s?

Askush nuk është shefi në Wikipedia Enciklopedia mund të redaktohet nga kushdo dhe kushdo mund të shkruajë një artikull të ri, me kusht që të jetë në përputhje me udhëzimet. Komuniteti vullnetar që mban dhe shkruan Wikipedia merr vendime së bashku. Ndërtimi i besimit me kontribute të mira Komuniteti monitoron nga afër redaktorët e rinj, […]

Kush e shkruan Wikipedian?

Çdokush mund të shkruajë artikuj në Wikipedia ose të shtojë informacion. Edhe ti! Thjesht klikoni në butonin ‘redakto’ që shihni në krye të djathtë të një artikulli në Wikipedia. Vullnetarët e Wikipedias Nëse kontribuoni rregullisht në Wikipedia, ne ju quajmë ‘redaktor aktiv’. Këta redaktorë aktivë punojnë në baza vullnetare dhe formojnë një komunitet: Wikipedianët. Qindra […]

Ku mund të praktikoj me Wikipedia?

Nëse keni krijuar një llogari dhe jeni regjistruar, do të keni gjithashtu një faqe shënimesh ‘Livadhi vetjak’ ku mund të praktikoni. Kjo është në menunë lart djathtas. Livadhi juaj funksionon njësoj si faqet e tjera në Wikipedia, me përjashtim të faktit se nuk kontrollohet nga të tjerët. Eksperimentoni me ilustrime, tekst dhe paraqitje këtu apo […]

E drejta e autorit në Wikipedia?

E gjithë përmbajtja e Wikipedia-s është e lirë për t’u modifikuar, ndarë dhe përdorur nga kushdo në botë, në varësi të kushteve të caktuara. Për ta mbajtur këtë në drejtimin e duhur, Wikipedia dhe të gjitha faqet e Wikit (si Wikimedia Commons dhe Wikidata) ndjekin rregulla strikte kur bëhet fjalë për të drejtat e autorit. […]

Cili është ndryshimi midis Wikimedias dhe Wikipedias?

Wikimedia Wikimedia është emri kolektiv për lëvizjen Wikimedia që mblidhet rreth një grupi projektesh që janë të gjitha të ndërlidhura. Wikipedia, enciklopedia, është projekti më i madh brenda këtij grupi, por ka edhe projekte të tjera si Wikimedia Commons, një depo mediash, Wikidata, një bazë të dhënash dhe Wikisource, një bibliotekë. Ata synojnë të krijojnë […]

Çfarë përfiton organizata juaj nga puna me Wikipedia?

Shkëmbimi i njohurive dhe koleksioneve në Wikipedia si organizatë ju ofron: të arrini një audiencë ndërkombëtare njohuritë dhe koleksionet tuaja do të pasurohen Për më tepër, pjesëmarrja në Wikipedia është falas. Ky artikull shtjellon pikat e mësipërme.   Audiencë ndërkombëtare në internet Wikipedia është në dispozicion në mbi 300 gjuhë dhe është e vetmja faqe […]

Çfarë është Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons është depoja e mediave të Wikipedia-s me mbi 70 milionë foto, ilustrime, modele 3D, skedarë audio dhe video. Nëse shihni një ilustrim me një artikull në Wikipedia, ai është nga Wikimedia Commons. Wikimedia Commons (e njohur si Commons) është e ngjashme me faqet kryesore të internetit të fotografive si Flickr dhe Shutterstock, por […]

Çfarë është Wikidata?

Wikidata është një bazë të dhënash e lexueshme nga njeriu dhe nga makina, e krijuar fillimisht për të mbështetur Wikipedia. Filloi si burimi i zakonshëm për të dhënat e përdorura zakonisht në artikujt e Wikipedia-s, të tilla si datat e lindjes.   Wikidata për të lidhur dhe pasuruar të dhënat Wikidata tani përmban më shumë […]

Çfarë është Creative Commons?

Creative Commons është një organizatë që ka krijuar një sistem që i lejon krijuesit të tregojnë me lehtësi se të tjerët mund të përdorin, ndajnë dhe/ose modifikojnë punën e tyre (p.sh. muzikë, tekst, foto, ilustrime), në kushte të caktuara. Ne e quajmë këtë licenca Creative Commons. Gjashtë variante të licencave Creative Commons Këto licenca janë […]

Broshurë ‘Raste Studimore: Si jepet mësim me Wikipedia’

Broshurë mbi mundësitë e bashkëpunimit në Wikipedia për kolegjet dhe universitetet. Shkarkoni broshurën duke klikuar më poshtë (PDF, falas). Broshurë ‘Raste Studimore: Si jepet mësim me Wikipedia’

A ka ndonjë rregull për shtimin e fotografive në Wikipedia?

Po, ka disa rregulla për shtimin e fotografive (ose mediave të tjera si ilustrime, video dhe prezantime). Për sa i përket përmbajtjes, imazhet dhe skedarët e tjerë mediatikë që kanë natyrë edukative i përkasin Wikipedia-s. Përveç kësaj, ajo duhet të jetë e mbrojtur nga e drejta e autorit. Foto të bëra vetë, përveç nëse.. Në […]

2 menyrat e redaktimit ne Wikipedia

Wikipedia është produkt i mijëra kontributeve të redaktorëve, duke ndihmuar me hulumtim dhe gjetje të referencave, ekspertizë teknike, ilustrim të artikullit apo përmisim të gjuhës. Në Wikipedia askush nuk zotëron artikuj, prandaj nëse shihni një problem ju mund të kontribuoni duke e përmisuar atë. Gjithkush inkurajohet të redaktoj artikujt, të shtojë përmbajtje dhe të krijojë […]

4 arsyet pse duhet të kontribuoni në Wikipedia

Wikipedia – enciklopedia e lirë – ka si synim kryesor përdorimin e inteligjencës kolektive dhe përpjekjeve bashkëpunuese të redaktorëve, për të ndërtuar koleksionin më të madh të dijes të mbledhur ndonjëherë. Wikipedia është një nga projektet më të mëdha bashkëpunuese në histori, me rreth 2.5 milion anëtarë, nga të cilët 112,436 i takojnë komunitetit shqiptar […]

Si të bëhemi redaktor në Wikipedia

Wikipedianët ose redaktorët janë vullnetarët që shkruajnë dhe redaktojnë artikujt e Wikipedia-s. Çdokush – duke përfshirë edhe ti – mund të bëhet Wikipedian duke redaktuar kur gjeni diçka që mund të përmirësohet. Wikipedianët kontribuojnë duke: përmirësuar gabime drejtshkrimore, larguar vandalizmat, përmirësuar përmbajtje, vendosur referenca apo fotografi, si dhe filluar artikuj të ri. Qëllimi i Wikipedianëve […]

Redakto në Wikipedia: 5 shtyllat e Wikipedias

Wikipedia – enciklopedia e lirë dixhitale – ka si synim kryesor përdorimin i inteligjencës kolektive dhe përpjekjeve bashkëpunuese të redaktorëve, për tu bërë koleksioni më i madh i dijes i mbledhur ndonjëherë. Wikipedianët janë komuniteti i vullnetarëve që kontribojnë njohuritë e tyre, duke shkruar dhe redaktuar Wikipedia-n. Përveç se një enciklopedi, Wikipedia është projekt bashkëpunues. […]

Redakto në Wikipedia: Hapja e llogarisë

Wikipedia është enciklopedia e lirë e cila mund të lexohet, shkruhet dhe të shpërndahet nga të gjithë. Për të hyr në Wikipedia ju nuk keni nevojë që të krijoni llogari. Gjithsesi, në momentin që ju regjistroheni, ju bëheni pjesë e komunitetit të madh të vullnetarëve që shkruajnë dhe editojnë Wikipedia-në. Për të hapur një llogari […]

Redakto në Wikipedia: 10 rregullat bazë që duhet të dini

Wikipedia është një nga projektet më të mëdha bashkëpunuese në histori. Me miliona artikuj dhe qindra gjuhë, Wikipedia lexohet nga qindra miliona njerëz çdo ditë, duke u bërë koleksioni më i madh i dijes i mbledhur ndonjëherë. Wikipedianët janë komuniteti i vullnetarëve të cilët kontribojnë njohuritë e tyre në Wikipedia. Çfarë Wikipedianët bëjnë ka potencial […]