Po, ka disa rregulla për shtimin e fotografive (ose mediave të tjera si ilustrime, video dhe prezantime). Për sa i përket përmbajtjes, imazhet dhe skedarët e tjerë mediatikë që kanë natyrë edukative i përkasin Wikipedia-s. Përveç kësaj, ajo duhet të jetë e mbrojtur nga e drejta e autorit.

Foto të bëra vetë, përveç nëse..
Në parim, ju lejohet të shtoni vetëm foto të bëra vetë në Wikipedia. Nëse fotografia (ose ilustrimi, video ose prezantimi etj.) është bërë nga dikush tjetër, ose është shumë i frymëzuar nga një foto ekzistuese (ose ilustrim .. etj.), atëherë nuk keni të drejtë ta përdorni.

Kur mund të shtoj një fotografi në Wikimedia Commons?

Kaloni nëpër pyetjet e mëposhtme. Nëse mund t’i përgjigjeni po ndonjërës prej këtyre pyetjeve, mund të shtoni foton:

  • Foton e kam bërë vetë dhe nuk ka asnjë punë të të tjerëve në të
  • Unë e di se kush e ka bërë foton ose veprën artistike (bërës = i njohur), dhe ky person ka vdekur më shumë se 70 vjet më parë.
  • Unë e di se kush e ka bërë fotografinë ose veprën artistike dhe ky person e ka vënë në dispozicion licencën Creative Commons CC-BY-SA ose një licencë më të lirë (CC-BY ose CC-0).
  • Nuk e di se kush e ka bërë foton, por mund të them me siguri se fotografia është bërë më shumë se 150 vjet më parë.

 

Përmbajtja edukative si ilustrim

Materiali i vënë në dispozicion në Wikimedia Commons duhet të ketë një vlerë kulturore, shkencore, edukative ose enciklopedike. Udhëzuesi për këtë është që një skedar imazhi ose audio është i përshtatshëm për të shërbyer si ilustrim për një artikull enciklopedik.

Wikimedia Commons nuk është një vend për:

  • foto private nga festat, festat apo mbledhjet që nuk kanë lidhje me wikipedia
  • reklama ose vetëpromovim
  • foto me rezolucion të ulët që nuk kanë vlerë të shtuar në krahasim me imazhet që janë tashmë në të.

 

Sfondi: e drejta e autorit

E gjithë përmbajtja në Wikipedia është e disponueshme për të gjithë për të shkarkuar, modifikuar dhe shpërndarë. Megjithatë, fotografitë dhe veprat e tjera krijuese si video dhe ilustrime janë të mbrojtura nga e drejta e autorit. Kjo është e drejta ekskluzive e krijuesit (fotografit ose artistit) për të përcaktuar se kush mund ta publikojë ose kopjojë atë.

Përdorni punën tuaj pa lejen e krijuesit, p.sh. nëse shtoni një imazh në një artikull në blogun tuaj, atëherë dënoheni dhe krijuesi mund të kërkojë kompensim për këtë.