Këtë e bëni me aplikacionin Wikimedia Commons Mobile për Android. Më poshtë shpjegojmë se si të instaloni aplikacionin dhe si të shtoni lehtësisht një foto.

 1. Shkoni në dyqanin Google Play në telefonin tuaj (ose skanoni kodin QR më poshtë)
 2. Në fushën e kërkimit, shkruani ‘Aplikacioni Wikimedia Commons’.
  Do ta shihni aplikacionin me logon e Wikimedia Commons.
 3. Zgjidhni aplikacionin duke klikuar mbi të dhe klikoni “Instalo”.
  Aplikacioni tani do të shtohet në telefonin tuaj.

Shtoni një foto që sapo keni bërë

 1. Bëni një fotografi të diçkaje interesante.
 2. Shikoni foton që sapo keni bërë në aplikacionin tuaj të kamerës.
 3. Kliko shpërndaje ‘share’ ose dërgo ‘send’
 4. Zgjidhni ngarko në Commons ‘Upload to Commons’ (logoja blu e Wikimedia Commons)
  Shënim: Ngarkoni vetëm foto që keni bërë vetë dhe që mund të jenë me vlerë për Wikipedia (pa selfie ose materiale me të drejta autori )
 5. Lejo që Commons të ketë qasje në dosjen tuaj të medias.
 6. Nëse po e përdorni aplikacionin për herë të parë, do t’ju duhet të identifikoheni me llogarinë tuaj në Wikimedia.
  Nëse nuk keni ende një llogari, krijoni një të tillë falas.
 7. Jepini fotos një titull (ky është edhe titulli) Jepini fotografisë një titull dhe vendosni një përshkrim.
  Zgjidhni gjuhën në të cilën dëshironi ta bëni këtë. Klikoni tjetër ‘next’.
 8. Gjeni fjalë kyçe përkatëse për atë që është në foto dhe zgjidhni ato duke klikuar kutinë përpara tyre.
  Kliko tjetër ‘next’.
 9. Shtoni një kategori përkatëse. Duhet të shihni tashmë sugjerime bazuar në fjalët tuaja kyçe. Kliko tjetër ‘next’.
 10. Zgjidhni një licencë për foton tuaj. Mund të zgjidhni një licencë të ndryshme nga ajo e paracaktuar me shigjetën në të djathtë.
 11. Klikoni ‘Submit’ dhe përfundoni ngarkimin.
  Në aplikacionin Commons, fotografia juaj do të shtohet nën kontributet (‘Contributions’) dhe do ta shihni menjëherë kur të hapni aplikacionin.

 

 

Rregullat për shtimin e fotove

Wikimedia Commons ka për qëllim të ilustrojë Wikipedia-n, kështu që përfshini vetëm foto të bëra vetë të temave të mëposhtme:

 • natyra (lule, bimë, peizazhe)
 • vegla (biçikleta, stacione treni, vendkalime hekurudhore)
 • njerëz të famshëm (kryebashkiaku juaj, atletët olimpikë)

 

Mos përfshini foto:

 • selfie ose foto të miqve tuaj
 • fotot që keni shkarkuar nga interneti
 • pamjet e ekranit të aplikacioneve 

Shënim: nuk është e mundur të hiqni menjëherë një foto që keni shtuar! Pra, kontrolloni me kujdes foton tuaj përpara se ta ngarkoni.

Cilat formate skedari mund të shtoj?

Materiali në Wikipedia duhet të jetë i disponueshëm për të gjithë. Prandaj, funksionon vetëm me formatet e skedarëve të hapur. Formatet e lejuara të skedarëve janë:

 • JPEG për foto (ose TIFF nëse disponohet)
 • SVG për diagrame të thjeshta
 • GIF për animacione
 • PDF për skedarët e tekstit dhe rrëshqitjet e prezantimeve
 • PNG për gjithçka tjetër

 

Më shumë këshilla mbi formatet e skedarëve për t’u përdorur mund të gjenden këtu: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Preparing_images_for_upload